2014 Asian vierestä | Beside the point

Helsinki Contemporary 7.2.-2.3.2014
ASIAN VIERESTÄ | BESIDE THE POINT
lue lisää | read more:
 

6.1.2014 Keskustelu: Kati Immonen ja Mika Hannula

Asian vierestä

Mika Hannula: Näyttelyn nimi Asian vierestä – mistä se tulee ja mitä se tässä yhteydessä merkitsee?

Kati Immonen: Asian vierestä on sanonta tai termi, joka viittaa jonkinlaiseen pääasian sivuuttamiseen tai epäolennaiseen keskittymiseen. Kun ilmaisee jotain asian vierestä, on tahallaan tai vahingossa epäonnistunut tuomaan esiin sen varsinaisen pointin, Suuren Asian. Huumoriakin saattaa ilmaantua kuvaan mukaan. Yhdessä maalauksessani jääkarhua ärsyttää jäätelöistä koostuvan maiseman keskellä kun on omaa mielijäätelöä ei meinaa löytyä.

MH: Mikä on näyttelyn teosten lähtökohta?

KI: Yhtenä lähtökohtana on omat ja ohimennen bussissa ja kaupan kassalla kuullut arkipäivän valitukset – esimerkiksi juuri oma valitukseni vetisistä pehmiksistä. Valitukseen liittyy tunne ärsyyntymisestä, jonkinlainen penseän kiukkuinen olotila, jossa antaa itsensä olla harmistunut jostain naurettavasta pikkujutusta jolle ei voi mitään eikä varsinaisesti tarvitsekaan.

Taustalla vaikuttaa myös ympäristöpoliittinen keskustelu, joka tuntuu kulkevan asian vieressä. En voi saarnata kenellekään luonnonsuojelusta tai tehottomasta ympäristöpolitiikasta, omat elintapani tuskin oikeuttaisivat sellaista. Mutta kyllä ärsyttää!!!

MH: Mikä ärsyttää?

KI: Kaikki, jotka joskus ovat keränneet mustikoita, tietävät miten pieniä ja surkeita nuppineulanpäitä ne kuivana kesänä ovat. Suurella vaivalla keräät mukillisen, jotta saisit leipoa tuoretta mustikkapiirakkaa läheistesi iloksi. Kyykit jossain mättäällä mäkäräisten syötävänä, marjamuki tukevasti sammalikossa. Sitten tönäiset vahingossa mukia, se kaatuu ja kaikki mustikat leviävät sammaleen ja kuolleiden lehtien sekaan. Se ärsyttää! Siinä ei paljon paina vieressä lepäävä Veera-myrskyn kaatama ikihonka eikä ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvä myrskyaktiivisuus.

 

kuvia Asian vierestä -näyttelystä | exhibition views, Beside the point